23 май 2012

EUR/USD 23 Май 2012


Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
2ч.                            Двойката навлезе в консолидацията коментирана в началото на първата седмична сесия.
Цената тества дъното, като вероятна B вълна оформяйки ареала в който следва да се ограничи.
Съществува вариант при който настоящият тест, да оформи нова дивергенция, добре демонстрирана при индикатора на досегашните две дъна.
Евентуално възходящо движение, следва да намери силна съпротива по падащата по върховете на индикатора/// стрелките по линията на върховете на индикатора//
Подкрепа старото дъно от края на миналата седмица.
Съпротива динамична: 200MAE
Съпротива статична: линията по дъната на рейнджа - реверсиращ триъгълник

Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
1ч.                                                             След острият спайк, изпълнил с напрежение пазара през  миналата седмица, цената тестна долното рамо на създадения канал - оформяйки дивергенция на индикатора и проби горното рамо на същият ///стрелката на графиката//. 
Потвърждение на горното можем да видим на индикатора 
DPO 80  където имаме  убедителен 
пробив на  нулата на осцилатора.

Всичко това дава аргумент, че силното движение в полза на долара е намерило своето локално дъно и навлезе в корективна фаза. 
Като имаме предвид ъгъла на покачване при индикатора спрямо линията по дъната, има основание да се приеме, че същата е само А вълна от предстоящата корекция. 
Това което се развива е  B вълна при тест на старото дъно с перспектива за  C вълна на странично движение - консолидация.
До пресичане на линията на подкрепа демонстрирана на индикатора, двойката остава в корекция и цената ще отскача от същата.




Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Седмица                  Цената тестна и легна на  подкрепата която отразява всички опити за оформяне на доларова тенденция. 


От 2008г. насам имаме три теста //зелените стрелки// на подкрепи демонстрирани от Ветрило на Фибоначи. 
Настоящият такъв //червената стрелка// е определящ за новата реалност която пазарите създават. 
За сега въпросителната е,  дали това ключово ниво ще издържи и  устои на острият спайк извършил пробива на консолидацията под формата на реверсиращ триъгълник.
Убедителен пробив - затваряне на седмична база под това ниво на същата подкрепа, ще отвори поле за "свободно падане" до долното рамо на ветрилото с всички последствия от това, а в случая, нов дълго-годишен доларов тренд. 




Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Месец                                На графиката е демонстриран паралел между пробива създал дълго годишен доларов тренд през 1996г.  и настоящата реалност.
Имаме три условия за да потвърдим материализиране на нов такъв тренд.
1. Цената да остане устойчиво под 23 \Moving Average/ - бялата МА 
- което вече е изпълнено -  стрелките на графиката.
2.Индикатор DPO 23 да пробие устойчиво нулата на осцилатора 
- което вече е изпълнено - стрелките по индикатор DPO 23.
3.Индикатор  DPO 80 да пробие устойчиво и затвори месеца под нулата на осцилатора 
- още не е изпълнено. Настоящата стойност е +0081



Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Ден                                      За да намерим отговор, какво можем да очакваме, е добре да потърсим паралел при двойката Евро-Йена. 
На графиката съм представил работно броене - Краен диагонал -  4-та вълна - текуща Б под вълна. 
Аргумент за същото намираме на индикатора, където настоящият спад ще намери силната подкрепа по дъната на индикатора /// стрелките по възходящата подкрепа на индикатора.
 Същата ще отрази настойчивостта за спад на евро-йена и даде основание за C вълна от цялата 4-та.
Горното не отрича низходящата перспектива в средно срочен план, а по скоро подсказва за нова консолидация в идните месеци, предхождаща новият срив.


Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
2ч.                                       На по малката графика, намираме потвърждение на развитата идея за локално дъно и навлизане в корекция,  потвърдена от пробива на съпротивата на последният спад //черните стрелки на индикатора// 
Очаквано е, цената да се устреми към съпротивата - линията по върховете, където да намери рамката на новата консолидация.
Едва пробив на тази съпротива би дала основание за финал на B вълна и навлизане - покачване за C вълна на 4-та от Краен диагонал, демонстрирана на Дневна графика.





Заключение:
Изминалата сесия потвърди навлизането на двойката в корективна фаза.Цената легна на дъното оформено в края на изминалата седмица, очертавайки А и B корективни вълни с перспектива за C.
Силната съпротива по върховете на  2ч. графика  при Евро/Долар, 
както и Евро/Йена, не допуска  по значително движение на тази корекция.
Силният спад на седмична и месечни графики, който изтри стойностите на индикатора отново изправи въпроса за пробив на старото дъно.
Това което поставя последното под съмнение е явната дивергенция на дневна база при Евро/Йена, където същата създава здрава подкрепа и би ограничила спада на Еврото.
Едва пробив на тази силна подкрепа при Евро/Йена, както и затваряне на месечна база под нулата на осцилатора DPO 80 би потвърдила по категоричен начин новата перспектива.
До тогава пазара ще остава повлиян от драматични събития и очаквания, който да го тласкат в движения и чувство основани не толкова от пазарни фундаменти, а по скоро конюнктура. Това последното не е добър съветник  за инвеститор който следва основните правила на бизнес, в случая, "Пази капитала".