09 май 2012

EUR/USD 09 Май 2012


Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
8ч.                                            Двойката остава в гравитационното поле на ключовата подкрепа, очевидно силно повлияна от фундаменталните фактори, така доминиращи през драматичният финал на седмицата. 
Острият спайк с който започна пазарната сесия през Азиатският сектор, се разтвори в силна волатилност, оставаща активна и до сега.
Със сигурност можем да кажем, че до момента "нищо не е сигурно".
 Въпреки комизма на ситуацията, пазарните участници се опитват да разтълкуват, каква би била поредната намеса на "бюрократите" в трагичните си опити да се намесват на пазара допълвайки вече създаденият от тях самите хаос.
Подкрепата на графиката очевидно е пробита, но въпреки това двойката не се устреми в изходящата посока, а по скоро остава в състояние на "стрес" и очакване на повече яснота от факторите които определят настоящото статукво.

Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер

4ч.                                            След гап'а с който отвори седмицата, двойката послушно реверсира в стремеж да затвори същия и реализира ниско рисковият вход с плитък стоп. 
На графиката добре се вижда  острието с което се реализира гап'а,  но индикатора послушно отскочи от подкрепата, която очевидно остава актуална.
Това допълва подсказката на горната графика, че ареала на ключовата подкрепа е достатъчно силно защитен. 
Това което можем да очакваме в кратко срочен план е, цената да продължи да отскача от така добре утвърдените вече съпротива//по върховете// и подкрепа //по дъната// на индикатора, поне до като пазара намери своята ориентация чрез пробива на една от двете.



Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
4ч.                                            В търсене на  перспективата на двойката, ще погледнем развитието при USD/CHF като потвърждение на идеята развита до сега, а по точно, че поне до момента, нямаме осъществен низходящ пробив. Двойката долар-франк е огледална по съдържание, но очевидно по малка като обем. 
Въпреки това, при неясна ситуация, представлява добър ориентир, за пътя който предстои на долара.
 Тук също добре се вижда, как индикатора отскача от съпротивата // по върховете//, очевидно стегната от оформеният ъгъл. 
Пробив, поне към момента няма и изхода от "патовата" ситуация все още предстои.



Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Месец                                       Голямата графика, също може да внесе малко яснота в този така критичен за пазара момент. Двойката тества определящото ниво 400 и ако пробие под нулата на осцилатора, можем да кажем, че средно срочният низходящ  и про-доларов тренд е подновен . 
До тогава обаче картината ще се подхранва от все по нарастващата паника предизвикана от непохватната намеса на чиновниците в "свободният пазар" и ще търси мястото  си във все по стесняващият се ъгъл на подкрепа и съпротива, до пробива на една от двете.

Заключение:  На 8ч. имаме пробив на силната подкрепа която доминира пазара  от началото на годината. Въпреки това, двойката не ускори, а продължава да гравитира около долната граница на рейнджа. 
Подкрепата на 4ч. и при двете двойки остава стабилна. 
В очакване да  видим по категоричен  пробив както при тях, така и на месечна графика,  и  едва тогава бихме говорили за подновяването на доларов тренд
До тогава обаче, изхождайки от традицията на Технически и Вълнов анализ , аз разглеждам формацията триъгълник, като тренд потвърждаваща фигура, ще очаквам ориентиране на двойката към горната граница на същият за пробив на горното рамо на триъгълника и естествена цел , 38.2% Фибоначи. Същата, се явява като успоредна на долното рамо на триъгълника, коментиран последните няколко дни