22 май 2012

EUR/USD 22 Май 2012

Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер

1ч.                                             След острият спайк, изпълнил с напрежение пазара през  последната седмица, цената тестна долното рамо на създадения канал - оформяйки дивергенция на индикатора и проби горното рамо на същият ///стрелката на графиката//. 
Потвърждение на горното можем да видим на индикатора 
DPO 80  където осцилатора проби убедително както  нулата, така и съпротивата-линията по върховете//стрелката на индикатора//.
Всичко това дава аргумент, че силното движение в полза на долара е намерило своето локално дъно и навлезе в корективна фаза. 
Като имаме предвид ъгъла на покачване при индикатора спрямо линията на дъната, има основание да се приеме, че същата е само А вълна от предстоящата корекция. 
Това което следва да видим  са B и C вълни на странично движение - консолидация.
До пресичане на линията на подкрепа демонстрирана на индикатора, двойката остава в корекция и цената ще отскача от същата.



Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
2ч.                                        Настоящата корекция следва да намери убедителна динамична съпротива при спадащата линия по върховете на индикатора //червените стрелки//, както и нивото на 200МАЕ .  
Статична съпротива остава едва линията по дъната на рейнджа.
Като имаме предвид падащата съпротива, с аргумент може да се приеме, че възходяща перспектива, има своето ограничение, а това което можем да очакваме е странично движение в ареала между динамичните такива на същата и 200МАЕ  и ре-тест на старото дъно което да оформи новата кратко срочна консолидация


Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер

Седмица                  Цената тестна и легна на  подкрепата която отразява всички опити за оформяне на доларова тенденция. 
От 2008г. насам имаме три теста //зелените стрелки// на подкрепи демонстрирани от Ветрило на Фибоначи. 
Настоящият такъв //червената стрелка// е определящ за новата реалност която пазарите създават. 
За сега въпросителната е,  дали това ключово ниво ще издържи и  устои на острият спайк извършил пробива на консолидацията под формата на реверсиращ триъгълник.
Убедителен пробив - затваряне на седмична база под това ниво на същата подкрепа, ще отвори поле за "свободно падане" до долното рамо на ветрилото с всички последствия от това, а в случая, нов дълго-годишен доларов тренд. 
За сега обаче, подкрепата устоява на натиска и успешно потвърждава авторитета си на ключова по отношение на перспективата за про-доларов тренд.





Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Месец                               На графиката е демонстриран паралел между пробива създал дълго годишен доларов тренд през 1996г.  и настоящата реалност.
Имаме три условия за да потвърдим материализиране на нов такъв тренд.
1. Цената да остане устойчиво под 23 \Moving Average/ - бялата МА
- което вече е изпълнено -  стрелките на графиката.
2.Индикатор DPO 23 да пробие устойчиво нулата на осцилатора
- което вече е изпълнено - стрелките по индикатор DPO 23.
3.Индикатор  DPO 80 да пробие устойчиво и затвори месеца под нулата на осцилатора
- още не е изпълнено. 
Настоящата стойност е +0207
С началото на седмицата индикатора послушно отскочи от едно почти критично ниво от +0097, удвоявайки своята стойност и създавайки здрава основа за локално дъно.

Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
Ден                                      За да намерим отговор, какво можем да очакваме, е добре да потърсим паралел при двойката Евро-Йена. 
На графиката съм представил работно броене - Краен диагонал -  4-та вълна - текуща Б под вълна. 
Аргумент за същото намираме на индикатора, където настоящият спад ще намери силната подкрепа по дъната на индикатора.
 Същата ще отрази настойчивостта за спад на евро-йена и даде основание за C вълна от цялата 4-та.
Горното не отрича низходящата перспектива в средно срочен план, а по скоро подсказва за нова консолидация в идните месеци, предхождаща новият срив.


Кирил Тюлев
кликнете върху графиката за по голям размер
2ч.                                       На по малката графика, намираме потвърждение на развитата идея за локално дъно,  потвърдена от пробива на съпротивата на последният спад //черните стрелки на индикатора// 
Очаквано е, цената да се устреми към съпротивата - линията по върховете //червените стрелки// където да намери рамката на новата консолидация.
Едва пробив на тази съпротива би дала основание за финал на B вълна и навлизане - покачване за C вълна на 4-та от Краен диагонал, демонстрирана на Дневна графика.




Заключение:
Изминалата седмица бе наситена със събития дали чувство на пазара, далеч от нормалното за него и доведе пазарните участници до стрес демонстриран убедително на графиката. 
Това бе и причината да настоявам за консервативен подход към случващото се, в предвид това, че суматохата не отразява реалности, а по скоро страх и паника, чиято наситеност, за съжаление, не е разсеяна и на йота.
Можем да започнем седмицата с аргументи за:
-локално дъно     - дивергенция и пробив на съпротива //канал и индикатор// на 1ч. при Евро-Долар
-отскок от подкрепата на Ветрило на Фибоначи на седмична графика
-отскок от нулата на осцилатора DPO 80 на месечна графика. Настоящата стойност е +0207
-локално дъно при Евро-Йена - пробив на съпротивата на 2ч.
В следствие на всичко изредено,това което можем да очакваме в кратко срочен план е нова рейнджова структура последвана от ре-тест на старото дъно.
Едва след като намерим потвърждение за същинският финал на цялото движение, можем да да мислим за средно срочната корекция на целият спад от 1.32 80 надолу, кореспондираща с вероятна  C на 4-та вълна от Краен диагонал  при Евро -Йена.
Това дава основание, че дъното при 1.26 ще издържи и дори да видим остри спайкове под него за обиране на стопове, нивото ще потвърди определението си като ключово и ще оформи поредното локално дъно, за задаващата се корекция на цялият спад от 1.32 80 надолу



Изразеното мнение в блога е лична визия за пазарната перспектива и не следва да бъдат приемана като инвестиционен съвет !!!