01 април 2013

EUR/USD USD-INDEX USD/CHF EUR/JPY AUD/USD AUD/CAD USD/JPY GBP/CHF 01 АПРИЛ 2013г.

Forex Moving Direction / Форекс Движение Посока

Колебанията около случващото се в Кипър поддържаше напрежението през изминалата седмица, като не допусна да се случи нещо по различно от развитото до сега.
Все пак нека разгледаме каква възможности ни разкрива перспективата от графиката.

Кирил Тюлев    EUR/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
4ч.
В два предни коментара разглеждаме дивергенция на малката графика, която до този момент се развиваше като минорна.
С Тест на нулата от изминалата седмица, можем да приемем, че минимума за потвърдена дивергенция вече съществува и очакваната корекция на спада предстои да се развие.
Стрелките по индикатора демонстрират същата, а възходящата подкрепа по дъната аргументира очакването ни  за корекция.
Минималните цели ще бъдат
-тест на нулата на индикатора,
-тест на 200ЕМА
-съпротивата по върховете на индикатора
До като подкрепата по дъната остава не преодоляна очакването за корекция остава в сила.

Кирил Тюлев    EUR/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
Нека разгледаме по голямата графика, за да имаме яснота по основната перспектива.
Имаме очакваният пробив на нулата при червеният индикатор, като седмицата затвори под описаното ниво.
Това е силен аргумент за новата тенденция, за която коментираме от началото на февруари месец с работно броене в тогавашните коментари.
При синият индикатор имаме съпротива по върховете и дивергенция която също ни демонстрира посоката на развитие.
Нещо повече, нека разгледаме Ветрило на Фибоначи в  настоящият фрейм.
Стрелките по графиката недвусмислено ни подават пробивите, като поредно доказателство на идеята развивана до сега.
Това, че  на малката графика очакваме корекция на спада, не променя цялата низходяща картина, а целите които ще очакваме са силната подкрепа по дъната на червеният индикатор отбелязан с питанки, както и средната низходяща права, по Вилицата на Андрюс.
Искам да подчертая, че COT индикатор подава трета поредна седмица на спадащи дълги при Евро, но все пак нямаме все още необходимият задължителен процент, за да можем да прибавим и него към аргументите описани по горе.

Кирил Тюлев    USD-INDEX
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
Цената спря с плътен тест на средната възходяща от ценовият канал, както и на силната съпротива  по върховете от червеният индикатор
//стрелките по него//.
Графиката е категорична, че двете зелени подкрепи и по двата индикатора, ще държат долара във възходяща перспектива.
Все пак плътният тест на съпротивата по червеният индикатор, ни подаде за  настоящият локален връх, както при индекса, така и при EUR/USD.
Като се има предвид, че зелените подкрепи, все още са зад нулата, тълкувам очкваният спад като корективен и след отскок от споменатата
подкрепа, ще видим финално за движението покачване.
Кирил Тюлев    USD-INDEX
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер

Седмица
Добре оформените съпротива и подкрепа и по двата индикатора ясно дефинират крайностите на амплитудата при Индекса, което добре подсказва за върховете и дъната през последните години при двойките свързани със долар.
Графиката е категорична за предстоящият тясен рейндж който ни очаква идните две години, като тясният ъгъл  в който се пресичат съпротива и подкрепа едва през 2015г. дава отговор на всички бикове и мечки:
Предстои ни тясен рейндж идните две години за разочарование на всички които очакват чисти трендови движения, а стрелките по червеният индикатор подсказват за това което е въпросителна за повечето участници на пазара.

Кирил Тюлев   USD/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
8ч.
Третата двойка с определящо присъствие ни демонстрира яснота още от януари, като оформи подкрепа с дивергенция.
Тази подкрепа вече отрази успешно тест на двойното дъно и коректно отскочи в корекция за която говорим от началото на годината.
Тази подкрепа е определяща и до като остава не преодоляна, възходящата тенденция остава актуална.
Както видяхме от графиката на USD-INDEX, с тест на съпротивата и при двата фрейма, очаквано корекцията на долара наблюдаваме и при тази двойка.
Същото до сега консолидира като странично движение, като можем да Очакваме тест на подкрепата и подновяване на покачването, конвергентно с горните две двойки.

Кирил Тюлев   USD/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
По голямата графика при двойката, ни подава силната подкрепа при синият индикатор, която се  явява определяща за покачването при двойката, а стрелките ни показват тестовете които ограничават спада и фиксират локалните дъна.
Същият ни демонстрира и дивергенцията дала ни основание да сме готови за ограничаване на покачването при EUR/USD, както и локалното дъно при настоящата двойка.
Естественият финал на цялото това покачване ще бъде при пореден тест
 // питанките// на червената низходяща съпротива по червеният индикатор.

Кирил Тюлев    EUR/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
4ч.
Двойката консолидира в странично движение, без да ни даде яснота какво да очакваме в близка перспектива.
Все пак имаме съпротива която аргументира корективното състояние за сега.
Същата може да се развие като зиг-заг, флат или триъгълник, като за сега няма аргумент в подкрепа на която и да е от очакваните варианти.
Евентуален пробив на предходното дъно би дало частичен отговор, така както и отскок от него.
Само спад под 117- би променило възходящата перспектива подкрепена от тренд потвърждаващите фигури за които говорим.
За съжаление тази двойка за сега ни кара да бъдем с предпазливо очакване до като се определи.

Кирил Тюлев    EUR/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
Разглеждаме покачването от 0.94 като А вълна от корективно АВС което ще очакваме да се развие през настоящата година.
Разбира се, има твърде много въпросителни за сега, като предстои двойката да се определи, дали настоящата консолидация ще се развие като -4та и в последствие 5та от импулс
-като В вълна от АВС
Един пробив под 117 би дал аргумент в подкрепа на втората идея, но до като не се изясни, аз ще остана в страни от двойката.
Питанките по двата индикатора, ще ни дадат добра основа за приключване на късите в очакване на малкият фрейм за откриване на средно срочни дълги позиции.

Кирил Тюлев   USD/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
8ч.
Тук обаче Йената ни дава повече информация, като макар и минорна все пак имаме дивергенция. 
Същата оформя и съпротива, а тя ще бъде добър ориентир при останалите двойки свързани с Йена.
Един тест на 200ЕМА , както и  ре тест на предходното дъно, ще бъде минимума който можем да очакваме от спада аргументиран от дивергенцията//стрелките//
Имаме пробив на подкрепата по дъната на индикатора, което е допълнителен аргумент за изчерпване, а само пробив на съпротивата по върховете, ще ни даде знак за финал на вътрешно корективното движение.


Кирил Тюлев   USD/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Седмица
Ще се върна на по голямата графика с работно броене, за да припомним причините които дават увереност, за това което предстои.
Синият и Червеният индикатор с  описаните подкрепи  добре показват дъната и обратите на движенията, като и двата индикатора са единодушни, че силната подкрепа при тях създава възходяща перспектива в средно срочен план.
Корекцията която естествено можем да очакваме, ще срещне тази силна подкрепа и даде прецизно място както за закриване на къси позиции, така и за вход на дълги такива.

Кирил Тюлев    AUD/CAD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
8ч.
На по малката графика три вълновите движения са подкрепени с възходящата права по дъната на индикатора.
Споменатият в предният коментар корективен спад за /в/С вече е в фаза на развитие, като можем да очакваме да тестне спомената подкрепа , преди да видим  следващото покачване за /с/С  към горната граница на рейнджа.

Кирил Тюлев    AUD/CAD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
Двойката се разви очаквано възходящо, като положителният ареал над нулата на индикатора съчетано с разплитането на МА, както  и силната зелена подкрепа ни дават увереност и  можем да продължим да  разглеждаме покачването като без спорно.
Тук  нещата са ясни, като зелената подкрепа по индикатора, ясно и не двусмислено ни подава въпреки колебанията, че до като зелената подкрепа остава не преодоляна, не можем да очакваме сериозен спад при двойката, като тя ще се ориентира към високите нива на рейнджа, а тест на описаната подкрепа, ще ни подава локалните дъна при двойката.
Само пробив на тази подкрепа, би променил съществуващата нагласа, като за сега няма дивергенция, която да ни подготви за това.

Кирил Тюлев    AUD/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
4ч.
Двойката ни подава отчетлива възходяща подкрепа по дъната на индикатора, която предопределя възходящата за двойката перспектива.
Настоящата корекция ще търси като минимум 200ЕМА, както и нулата на индикатора, преди на продължи своето покачване, като целите на цялото движение ще бъдат горната граница на рейнджа.
Така още ще видим до каква степен ще намери съвпадение при очакваната корекция при EUR/USD като имаме предвид, че същата вече е започнала при настоящата при двойка.

Кирил Тюлев    AUD/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
 Ден
Още една двойка, която доста ясно ни подава перспективата на развитие.
Имаме силна съпротива //червената низходящата, като стрелките подробно показват локалните върхове, а зелената подкрепа ще ни подаде мястото за локално дъно.
Двойката  коригира очаквано в кратко срочен план, но без това да променя  основната възходяща посока , като тест на червената би бил и добър ориентир за финал на цялото покачване и вероятното дъно на долара при другите двойки.
Ъгълът в който е обхваната двойката, предполага ограничен ареал, а пробив на една от двете определящи, ще ни даде посоката в която ще се развие в средно срочен план.

Кирил Тюлев    GBP/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер

С професионално удоволствие си позволявам да поставя предният си коментар, като няма какво да добавя към казаното от миналата седмица:

""" 4ч.
Ето една нова двойка, която искам да разгледаме, като демонстрация на техниката помагала ни до сега.
Чиста дивергенция демонстрирана на графиката ни подава локално дъно и аз ще се възползвам от възможността, като на всеки спад, ще добавям дълги към отворените позиции.
Горното е идея само за суинг търговия и няма претенция за  средно срочна перспектива.
Причината за това е, че споменатата дивергенция е минорна и няма решаващ за тренда оттенък.
Минималната цел на тези "дълги" ще бъде  над 200ЕМА чието ниво към дата на отваряне на пазара е 1.43 30
Защо всъщност точно сега се случва тази дивергенция и защо няма решаващ характер ще разберем от коментара на долната графика."""

Дивергенцията се потвърди, минималните цели са постигнати, а един пробив на възходящата подкрепа, ще бъде демонстрация на финал на първата фаза на очакваното покачване.

Кирил Тюлев    GBP/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер

Също от повтарям миналата седмица, което се разви както очаквахме:
Седмица

"""По голямата графика ни дава отговор, защо имаме локално дъно ограничаващо спада.
Индикатора DPO21 //стрелките// по възходящата подкрепа точно фиксират изчерпването му, предизвиквайки корекция, а драматичната дивергенция по дъната и на двата индикатора ясно дефинират възходящата перспектива започнала от средата на 2012г.
Сега може и да наблюдаваме корективен спад на това покачване, но индикатора е категоричен, че въпреки този спад, до като силната подкрепа по дъната на индикатора остава в сила, основната тенденция остава на север, а настоящият спад, разглеждаме като корекция."""

Дъното се доказа с тест на подкрепата по синият индикатор//стрелките//, като целта на цялото възходящо движение ще намерим към силната съпротива увенчана с низходяща дивергенция по същият индикатор


Заключение:
Споменатите корекции, ще изпълнят идните поне две седмици, като очакваме  ареала в който се развиват да ни покаже финал на същите с аргумент който ще разгледаме когато се появят първите сигнали за това.

Твърдата готовност на всички Централни Банки да продължат с обезценка на валутите си //Валутни войни// създават реалност която няма връзка с потенциала при съответните валути, а това прави пазара изключително не сигурен и податлив на влияния, които нямат връзка с реалностите на деня.

Изразеното мнение в блога е лична визия за пазарната перспектива и не 
следва да бъде приемана като инвестиционен съвет !!!