24 септември 2012

EUR/USD USD/CHF EUR/JPY USD/JPY 24 СЕПТЕМВРИ 2012г.

Forex Moving Direction / Форекс Движение Посока

В миналият коментар споменах, че на корекцията при двойката, е добре да се затворят позитивните къси, за да се отворят нови такива от по добри нива, а по точно първият вход ще бъде при дубъл на вече формираният локален връх, като начало на изграждане на нова и дългосрочна къса позиция.
Този локален връх вече е факт, корекцията на покачването също и сега въпросителната която стои е, до къде би следвало да се развие, преди да видим подновяване на възходящото движение от 1.20+ нагоре.
Кирил Тюлев    EUR/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 Ден
Нивото на корекцията по традиция се открива с процентите на Фибоначи и като технология е ясна, но аз ще предложа и още един подход, който си струва да се разгледа.
Покачването развито до сега тества червената линия по индикатора, като в рамките на графиката имаме 9 такива теста отбелязани със син(x) и рамка на момента.
Всичките, след такъв тест,  реверсират до нулата на индикатора, с изключение на един отбелязан с червен(xo), като дори и тогава, реверсията е значителна и се открива лесно на по малката графика.
Ако съдим по стереотипа оформен до сега, можем да очакваме по дълбока корекция, която да позволи прибиране на добра печалба от позитивните къси, преди да търсим нови такива с първи вход около или над вече оформеният локален връх към 1.31++
Разбира се, като разглеждаме стереотипа, се вижда, че корекциите твърде честно подминават нулата и задълбочават своето движение. Това което трябва да бъде определящо е:,
дивергенцията подсказала ни настоящото покачване,
и линията по дъната оформена от тази дивергенция.
Това което аз ще очаквам е при тест на същата линия, закриване на късите и търпение за откриване на нови такива на нивата около и малко над формираният локален връх.
Кирил Тюлев    EUR/USD
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 4ч.
По голяма прецизност, ще открием на малката графика, където добре се проектира дивергенцията подготвила възходящото движение оформена чрез линията по дъната при индикатора.
Динамичната подкрепа при 200ЕМА към момента е 1.2706 , като може да се прецизира с тест на нулата, а също линията на подкрепа при индикатора.
Трябва да се знае, до като тази силна подкрепа //по дъната на индикатора //остава не преодоляна, е рано да се говори за подновяване на основният доларов тренд.
Кирил Тюлев   USD/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
Седмица
Има един принцип който често се ползва, с висока степен на достоверност, а по точно, пресичане на 23МА трябва да се разглежда като фалшив пробив, ако не е потвърдено заедно с нулата на индикатора, като
Настоящото ниво е  +0.0071
Разбира се, идната седмица същото може да се случи, но до като не е факт, аз разглеждам като висока вероятност реверсията която виждаме, да  тестне линията на 23МА с настоящо ниво 0.9518, преди да се поднови корекцията на покачването от 0.70 нагоре.
Кирил Тюлев   USD/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 Ден
Естествено е да очакваме, корекцията да рефлектира при EUR/USD и точно за това трябва да е ясно:
Покачването е корективно и до като силната съпротива по върховете на индикатора остава не преодоляна, всяко покачване на долара трябва да се разглежда като корективно и за подновяване на доларовата тенденция, не може да се говори.
Кирил Тюлев   USD/CHF
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 4ч.
Малката графика ни представя в детайл основната картина и поднася яснота в иначе доста не определената  ситуация.
Корекцията е нормално да срещне динамичната съпротива при 200ЕМА, която е почти съпоставима с горното рамо на канала.
Това което е важно за нас е, че имаме пробив на съпротивата при синият индикатор, което документира финал на (а) вълна и начало на (в) от корекцията.
Можем да очакване развитието на същата, до линията на съпротива
//върховете на червеният индикатор//, като добро място за закриване на дълги позитивни позиции, преди подновяване на спада и отваряне на нови първи такива при нива около и малко под оформеното локално дъно.

Кирил Тюлев    EUR/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 Седмица
Графиката на двойката ясно показва категоричен низходящ тренд, но в същото време, една все по добре очертаваща се дивергенция спрямо индикатора.//червените стрелки/
Дъната прецизно отскачат от тази силна подкрепа по индикатора като добре прецизират всяко следващо дъно.
И при третата черна стрелка, която тества подкрепата на индикаторите, за пореден път доказа силата на аргумента си и коректно отскочи от нея, навлизайки в поредната корекция на спада.
Само преодоляване на нулата на индикатора на седмична графика, ще даде финал на цялият спад, като това видимо не се очаква в средно срочен времеви хоризонт.  
Кирил Тюлев    EUR/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
Искам да добавя още един нюанс, към броенето в двата алтернативни сценария които предлагам до сега, а по точно:
Долната червена линия при индикатора е тествана 7 пъти до сега, като след всеки тест имаме корекция до нулата на индикатора.
Този стереотип е почти идентичен при двойката EUR/USD, като може да послужи като добър ориентир за изчерпване на движение и закриване на позиции при другата двойка.
Стрелките показват дивергенциите които са подготвили корективните движения развити до сега.
Това което  естествено можем  да очакваме е да видим тест на нулата на индикатора за закриване на къси позиции при настоящата двойка//, а също и при EUR/USD, като този тест ще срещне силната подкрепа по дъната на индикатора оформена от последната дивергенция подсказала ни така добре настоящото възходящо движение.
 Кирил Тюлев    EUR/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
 4ч.
По голяма прецизност можем да открием на 4ч. графика където освен 200ЕМА и долното рамо на канала, силна подкрепа ще открием при тест на нулата и линията по дъната на индикатора за закриване на късите позиции.
Откриването на дълги можем да потърсим при тест на описаните нула и линия на подкрепа по дъната на индикатора, а до като същата остава не преодоляна, настоящото движение разглеждаме като корективно на цялото покачване от 0.70 нагоре.
Кирил Тюлев   USD/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер 
Седмица
Работното броене предложено тук  развива B вълна, като прецизно тества съпротивата по дъната на червеният индикатори.
Това което предстои да се изясни дали описаната корекция ABC, ще се развие под формата на триъгълник или като едно по високо C.
Така или иначе, до като червенията индикатор остава над силната подкрепа  по дъната, възходящата перспектива или поне рейндж остава актуална и за пробив на последното ценово дъно от началото на годината, е рано да се говори. 
Кирил Тюлев   USD/JPY
кликнете върху графиката за да я видите в пълен размер
Ден
На дневна графика, линията по дъната ограничава спада на долара, като това което може да се очаква е, тест на локалното дъно при двойката, като само пробив на нулата или подкрепата по дъната на индикатора, би определило времето което ще изчерпи настоящият рейндж.

Заключение:
В няколко поредни коментара демонстрирах дивергенции при основните двойки които подготвиха, а в последствие реализираха настоящите корективни движения.
Пазара, чрез графиката, проектираща настроенията на пазарните участници подсказва  предстоящото, като добре успява да улови основните тежнения които се ще се случат.
Очакванията ми за финален спайк, който чрез двойна дивергенция да документира прецизно до точка, финала на същите, бе прекъсната от поредната намеса на Централните банки.
Тази намеса бе очаквана, като същата бе  демонстрирана от дивергенциите и яснотата за предстоящите корекции, като единствено интензитета на тази намеса, може да създаде нюанс на това което очакваме.
Намесата на Централните банки винаги създава мимолетен хаос на пазара заради прекомерни очаквания на играчите, но това което трябва да бъде ясно е, че основната картина остава същата, реалностите не са променени и след изчерпването на еуфорията от поредната намеса, подновяването на основните движения при двойките са неизбежни.
Динамичните съпротиви и подкрепи на МА и ЕМА на голямите графики, както и индикатора, ще ни дадат сигнал когато еуфорията започне да отшумява и реалностите отново станат основен фактор при отразяване на пазарната картина.
Имаме ясна корекция която разглеждам при трите основни двойки като (а) и текущо (в) от abc на А вълна.
Нивата  на изчерпване на тази (b) ще открием предстоящата седмица след тестовете описани при основните двойки имащи пряко отношение към развитието при EUR/USD.

Изразеното мнение в блога е лична визия за пазарната перспектива и не следва да бъде приемана като инвестиционен съвет !!!